Självständigt arbete och distansarbete från hemmakontoret har blivit allt mer populärt på senare år. Begreppet ”frilans” är numer en accepterad yrkesroll och inom PR är det tämligen vanligt med frilansande medarbetare.

 

Vad innebär det att frilansa och finns det något du bör tänka på innan du börjar att arbeta som frilansande PR-konsult?

 

Egen verksamhet

 

Att frilansa innebär att du åtar dig arbetsuppdrag från en eller flera aktörer utan att vara anställd. Du arbetar helt enkelt utifrån din egna bas och tar betalt för dina erbjudna tjänster utan att företaget eller privatpersonen formellt anställer dig. Idag erbjuds det smidiga tjänster för frilansande yrkessamma som önskar undkomma tidskrävande administration. Det är bland annat fullt möjligt att fakturera utan företag med hjälp av en mellanhandsaktör. Den här sortens tjänst gör det enkelt att komma igång snabbt som frilanskonsult, eftersom du slipper krångla med bokföring eller registrera företag.

När du jobbar som frilansande ”medarbetare” är det alltså du som ansvarar för att skatter och sociala avgifter blir betalda. Ingår du ett avtal med ett företag som hjälper dig att fakturera för dina tjänster blir den biten skött av den aktören. Allt handlar om att hitta ett upplägg som känns rätt för dig och framförallt en trygg vardag.

Tänk på att ta ut rätt lön för ditt arbete och trots att du är ”din egen” är det viktigt att våga ta plats. Du bör noga se över hur mycket tid du lägger på uppdraget och beräkna utifrån en prissättning som täcker dina kostnader och mer därtill. Behöver du hjälp med den här biten kan du exempelvis ta kontakt med en fackförening som inriktar sig mot frilansande arbetare.

Konkreta tips till frilansare

Friheten är kanske det som lockar allra mest när det gäller att arbeta som frilanskonsult eller annan yrkesbenämning inom PR. Att helt enkelt vara din egen chef istället för att vara anställd hos ett företag eller en privat firma. Trots den tillfredsställande friheten är det dock viktigt att komma ihåg det egna ansvaret. Det är du och ingen annan som ansvarar för att jobbet levereras och att du tar betalt samt att skatter betalas in.

Ta gärna den här lilla check-listan som utgångspunkt när du ska planera inför en uppstart som frilansare inom PR:

  • Skapa ett anpassat nätverk – både kunder och kontakter inom andra områden
  • Se över möjligheten att fakturera via ett annat företag – d v s utan att registrera ett eget företag
  • Var noga med ekonomin från dag ett – väg alltid intäkter mot utgifter
  • Var ett steg före för att garantera framtida intäkter

Är du driftig och duktig på det du gör kan du utan tvekan lyckas omgående, men det krävs noggrannhet och disciplin som frilansare!