Många är nyfikna på att lära sig mer om PR och kommunikation. En del har som mål att arbeta med det. Därför kändes det passande att vi i det här inlägget går igenom några av de yrken som finns inom PR och kommunikation.

 

Marknadsförare

 

En marknadsförare jobbar med att marknadsföra ett företag. De tar fram en marknadsplan bland annat för att ett företags tjänster eller produkter ska öka i försäljning. De flesta marknadsförare jobbar i ett team på en byrå. För att jobba som marknadsförare behöver du gå en utbildning på högskolenivå. Det finns många bra utbildningar du kan gå för att börja jobba som marknadsförare.

Grafisk designer

En grafisk designer jobbar med att ta fram det visuella åt ett företag. Det kan vara allt från att ta fram en logotyp till att utforma en marknadsföringskampanj. Som grafisk designer jobbar du oftast på en webbyrå eller en designbyrå. Det finns till exempel en bra designbyrå i Malmö som du kan kolla in om du är intresserad av att anlita en grafisk designer eller jobba som grafisk designer. Du kan också jobba som frilansande grafisk designer eller som egenföretagare. För att börja jobba som grafisk designer kan du redan på gymnasiet få grundläggande kunskaper om du väljer att läsa det estetiska programmet. Sedan kan du välja att läsa till grafisk designer på yrkeshögskolan eller på universitet.

PR agent

Ordet PR står för public relations och som PR-agent jobbar du med att marknadsföra tjänster, produkter men också kända artister, skådespelare eller liknande. Det behövs ingen särskild utbildning för att bli en PR-agent, men det kan vara användbart att läsa kurser i marknadsföring och liknande för att få de kunskaper som krävs för att du ska lyckas i din roll. De allra flesta PR-agenter jobbar som egenföretagare eller som konsult för ett företag.

Presskommunikatör

Ett annat sätt att jobba med PR är att jobba som presskommunikatör. Som presskommunikatör jobbar du med att kommunicera din arbetsgivares budskap till allmänheten. Många presskommunikatörer är anställda av ett politiskt parti eller av ett företag. Några av dina arbetsuppgifter som presskommunikatör är att skriva meddelanden som mottas av pressen och att ha kontakt med media. För att jobba som presskommunikatör krävs det att du utbildar dig på högskolenivå. Många som jobbar som presskommunikatörer har en journalistisk bakgrund.

Kommunikatör

Om du är intresserad av att jobba med kommunikation så är yrket kommunikatör något du ska spana in. En kommunikatör jobbar med att utforma, sprida, planera och förvalta information. Som kommunikatör är du med och utvecklar ett företags varumärke och dina avsikter är att bygga relationer med företagets kunder. Det finns flera titlar som kommunikatör, till exempel webbkommunikatör, informatör och presskommunikatör. För att jobba som kommunikatör krävs det att du har en utbildning. Du kan utbilda dig till kommunikatör genom att gå en högskoleutbildning som ger dig en examen i kommunikation. Det finns flera bra utbildningar du kan gå för att bli kommunikatör. Du kan redan på gymnasiet gå den estetiska linjen med inriktning medier och kommunikation för att få de grundläggande kunskaper som krävs när du ska plugga vidare.